Nyhedsbrev marts 2021


Er tanker farlige?

Kan de kontrolleres?

 

Mine tanker kunne starte et angstanfald, hvis jeg bare tænkte på det. 

Så jeg må ikke..... tænke....... på angst, jeg må ikke....... tænke.... og så skete det igen.

Når vi ikke må tænke... skaber vi blokering i os selv. Vi træder på bremsen.

Med vold og kamp må jeg ikke tænke, og jo mere jeg ikke må tænke, jo mere tænker jeg på det! AAAAARRRRGGGHH!!!!!!

Kender du det! 

Det der er forbudt, har det med at styre os! Jeg må ikke spise kagen!

Jeg husker mig selv, som barn på kirkegården, sidde i smug og ryge cigarretter med min veninde. Vi gjorde mange ting i smug!

Vi gjorde det vi ikke måtte.

Men tilbage til er tanker farlige?

Nej, tanker er bare mentale konstruktioner. 

Men, når vi tror vores tanker er sande, bliver de til fortællingen om os selv, og vi kommer til at leve eller begrænse os ud fra det vi tænker.

Tanker bliver til overbevisninger, vaner og adfærd, og i sidste ende - bliver det du tænker, det du skaber i dit liv…!

Kan vi så styre vores tanker selv?

Vi kan ikke styre det vi tænker. Vi tænker 80.000 tanker om dagen, de kommer og går,  ...hvis vi tillader at slippe dem…! 75 % er automattanker og gentagelse.

Hjernen vil gerne overleve og den elsker gentagelser, det giver tryghed.

Vi kan styre, hvordan vi vælger at reagere på disse tanker, og derved ikke lade os styre af tankerne.

Det er en disciplin du skal øve dig i, for det har vi ikke lært i skolen.

Vi kan ikke kontrollere vores tanker, men når vi betragter vores sind og møder det med accept og er nysgerrigt, og fra et mere kærligt sted, kan vi undersøge tankerne. 

-Hvad handler tankerne om, støtter de mig, er det negative eller kærlige tanker, eller er det ren pisk, kender jeg disse tanker fra tidligere! 

Nogle gange kan dine tanker skræmme dig… fra vid og sans, og de kan starte et voldsomt ubehag. Vi bliver bange for de tanker vi har. Nu sker der noget forfærdeligt! Jeg ved det bare!  

Intuition eller katastrofetanker!

Katastrofetanker opstår for at passe på dig og sørge for din overlevelses. Måske har du været i stresssituationer, kriser eller traumer hvor du har skulle passe på dig selv. Dit nervesystem er stadig på arbejde, og passer stadig på dig. Katastrofetanker aktiverer det tidligere ubehag i kroppen og kan starte et angstanfald.

Bliv nysgerrig på dine katastrofetanker, så du ikke bliver bange for dem, men kan sige århhh den kender jeg, "er du her nu igen", "jeg er tryg", "alt er helt okay lige nu". Så du møder dig selv fra et neutralt mere accepterende sted, fordi dit nervesystem slapper mere af når du ikke går med tanken.

Vores vejrtrækning og tanker påvirker hinanden. Jo flere bekymrende tanker jo mere overfladisk åndedræt. Så øv dig i at trække vejret stille og roligt.

Klik ind på min side, og brug kravebensvejrtrækningen flere gange om dagen.

Tvangstanker er skræmmende negative tanker der dukker op i bevidstheden. Det kan handle om sygdom og ulykker, dødsfald, tanker om selvmord, eller om at skade andre eller sig selv.

Tvangshandlinger er handlinger der udføres for at undgå ubehag. Hvis jeg ikke gør dette sker der noget forfærdeligt. Døren låses 8 gange, eller jeg er nødt til at vaske hænder i timevis.

Det er meget belastende og tidskrævende for dem der oplever tvangstanker og tvanghandlinger.

Måske tror du alle tanker er sande.

Mine tanker er sande! Hvordan ved du om det du tænker er sandt? Er alle dine tanker sande...

Hvis jeg kan starte angsten eller ubehaget med mine tanker, kan jeg også stoppe det med mine tanker. Det ved jeg godt er lettere sagt end gjort! Men det var det jeg lærte!

De fleste mennesker er ligeså bange for deres lys og styrke som for mørket. De fleste mennesker er også bange for at være alene med deres tanker…. nogle mennesker kan ikke holde ud at alene med sig selv.  Så de sørger for at være igang hele tiden. 

Har jeg brug for, det jeg tænker er sandt! Til at slå mig selv oveni hovedet og overbevise mig om jeg er mindre værd, eller støtter de tanker jeg har om mig selv på den bedste måde. Det er okay at sætte spørgsmålstegn ved det vi tænker, kender du din destruktive selvsnak, eller taler du kærligt og støtter dig selv. Det gør de færreste, vi er vores egen værste fjende.

Tør jeg slippe mine tanker og hvordan gør jeg?

En lille øvelse til at starte med at øve dig i at slippe tankerne. 

Jeg er helt klar over, det er noget du skal øve dig i, så hav lidt tålmodighed med dig selv.

Øvelse: Du kan puste tankerne ind i balloner og sende dem afsted..

Tænk på f.eks jeg bekymrer mig om, jeg nu kan køre fra A til B, eller besøget hos tandlægen, eller noget andet. mærk den bekymring i din krop, og forestil dig så du tager en ballon, vælg en farve, og pust denne bekymring ind i ballonen. Sæt knude på, og visualiser den driver op i himlen og væk.

Hvad sker der så i din krop. Bliver du lettere? Hvis det skaber stort ubehag, så prøv med en mindre ubehagelig tanke, og mærk det ikke er farligt. Nogle tanker kommer igen, så sender du dem afsted igen. Se ballonerne forsvinde ud i horisonten. Mærk om du stadig har brug for dem, eller om det er okay at se dem forsvinde helt. Mærk din krop som de forsvinder helt væk. 

Lyder det for simpelt...

Nogle gange er det svært at få hoved og hale i det der foregår i underbevidstheden, og du har brug for hjælp, til at forstå hvor det kommer fra.

Du er velkommen i klinikken, jeg holder åbent.

De bedste Tanker

Heidi  

Bevidst Balance