Den nænsomme vej er en langsom vej

Efter lang tid med angst, skete der det, at jeg oplevede der var to muligheder. Jeg var begyndt at bruge mindfulness, meditation, musik og stilhed, og langsomt åbnede der sig et mere nænsomt sted indeni mig. Jeg var ikke så bevidst om det i starten. Men jeg mærkede tydeligt at når jeg pressede på, og mente jeg skulle tage mig sammen og komme videre, steg angsten, og når jeg slap og lod mig guide fra det mere stille sted, forsvandt angsten.

Det var ligesom at have to gear, to muligheder at bevæge sig fra. Et i angst og et uden. Jeg skulle turde give slip..... slippe kontrol .... og turde være med mig selv og den situation jeg var i. Det kunne være at gå ud og handle, køre bil, hente mine børn, bare det at være alene. Jeg var bange for angsten, og holdt fast. Og når jeg turde slippe, slap den også, og jeg kunne være mere tilstede i nuet. 

Lidt af gangen.... og lidt efter lidt længere tid, flere timer, hele dage, for til sidst at være uden.

Denne vej er nænsom og vil lære dig, at kende dig selv. Angsten kender alle dine tanker, alle dine kringelkroge, alle dine smutveje. Den er din irriterende vedholdende ven. Den beskytter dig mod alt det du er bange for, men langsomt begrænses du af alt det, den skal holde styr på, og passe på.

Du kommer til at bruge al din tid og al din energi på at passe på.

Det kan være anderledes.... 

Jeg fik at vide, at jeg skulle forberede mig på altid, at skulle leve med angst.

Jeg besluttede mig for, at finde ud af, hvad der skulle til for at opleve frihed igen. Det var små skridt, små succeser der langsomt åbnede en vej der var mulig at blive stående på.

Angst skal mødes med kontakt. 

Det første kan være at identificere angsten, ved at mærke hvilket fysisk/ kropsligt udtryk den har.

Det kunne være:

Knude i maven

Trykken for brystet

Hjertebanken

Magtesløshed

Tankemylder/ tvangstanker/ tvangshandlinger

Indre uro

Svimmelhed

Ekstrem ængstelse

Voldsomt ubehag i kroppen

Kvalme 

Koldsved

Uvirkelighedsfornemmelse

Kan ikke tænke klart m.m.

Vi skal lære at genkende symptomerne, så bliver de mindre skæmmende. Vi kan herefter stoppe op og mærke hvad sker der lige nu. Er jeg stresset, presset eller mærker jeg angst lige nu. 

Det har jeg prøvet før.... jeg kender denne kropslige fornemmelse. Herfra kan vi give angsten en retning.

Vi kan måske identificere hvad der blokerer os eller giver modstand, fornemme hvad vi er bange for lige nu, eller hvad der stresser os, så vi kan tage os af det, handle på det og tage ansvar for vores liv.  Det vil hjælpe dig til at få balancen tilbage i dit liv igen.

Herfra kan vi perspektivere angsten eller stressen.

Er der grund til at være bange lige nu? Træk vejret, fortæl dig selv at du er tryg, alt er okay, mærk fødderne i jorden. Fortæl dig selv, du ikke vil forlade dig selv, men være fuldt tilstede i din krop og være med det du mærker. På den måde kan du bedst hjælpe dig selv. 

Er der noget du kan gøre for at hjælpe dig selv lige nu? 

Udfordr. tankerne? Er det sandt det du tænker. Eller skræmmer du dig selv med dine egne tanker. Stop tanken, træd til side og lyt til hvad du fortæller dig selv. Hjælper det dig? Er det selvkærligt og støttende, eller er det nedbrydende og med til at angsten bliver værre?

Hvordan behandler du dig selv, når du tror det er sandt det du tænker? Skræmmer dig selv med dine tanker?

Hvordan behandler du andre? Måske skubber du folk væk, eller bliver vred på dem.

Måske isolerer du dig.

Bryd tabu og tal med nogen om hvordan du har det.


Tanker kommer og går

Følelser kommer og går

Kropslige fornemmelser kommer og går

Du er ikke dine tanker, du har tanker

Du er ikke dine følelser, du har følelser

Du er ikke dine kropslige fornemmelser, du har kropslige fornemmelser.

Du er ikke din historie, du har en historie med dig.


Gør noget der gør dig glad

Det er med til, at aflede fokus fra angstfulde tanker. 

Hvis målet er stort nok og noget du virkelig vil, mindskes angsten også.

Du fortjener at have det godt!

Det, vi giver energi vokser - bevidst eller ubevidst- Tænk over hvad du giver energi, for det får du mere af i dit liv!

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!