Frygt

"Evolution is driven and directed by the physical survival of the species, not by the happiness of individuals." Louis Cozolino


Vores hjerner er designet til at være vagtsomme og frygtsomme. Vi er født til, at være opmærksomme på vores omgivelser for at sikre artens overlevelse.

Vi er født med en stærk disponering til, at føle frygt. Vores alarmcenter i hjernen kaldes amygdala, og den spiller en hel central rolle i vores frygtsystem. Det er ligesom en mand der sidder på kommoden. I kommoden er alle dine tidligere erindringer, og hver gang, der sker noget ubehageligt, reagerer manden ved at hejse det røde flag.

"Det her kender du, det her har du prøvet før, det var farligt, skynd dig væk"!

Det sker for at sikre din overlevelse. Den har svært ved at glemme, og det kræver et roligt og stabilt miljø at lære, at blive mindre bange.

Så vi skal forstå Frygt er en grundfølelse vi ikke kan undvære, vores hjerner er designet til overlevelse. 

Vi lever i dag i et samfund der virkelig sætter amygdala på arbejde pga. pandemien.

Denne overlevelsesreaktion er et stressrespons, der går igang indtil du er i sikkerhed. Vi kan godt tåle stress i mindre mængder og perioder, det gør hjernen skarp og effektiv. men vi kan ikke tåle det i lange perioder. Kortisol nedbryder vores hjerne.

Hvordan håndterer du den frygt du møder. Finder du steder hvor der er helle og nervesystemet får ro til at restituere, eller er du i konstant alert? 

"Følelser opstår som en opfordring til handling, positive følelser er belønningen for at have handlet!"

Så har du måske brug for hjælp, snak med en veninde eller søg professionel hjælp. 

Det kunne være mig, men det kunne også være en anden af min dygtige kollegaer. 

Du er velkommen til at ringe og høre om jeg kan hjælpe dig.

Kh Heidi


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!