Konflikttrappen fra bogen "Mens tid er"

KONFLIKTTRAPPEN


En model til at vise hvad der sker, hvis du ikke griber ind, eller stopper konflikten. Det kan løbe helt af sporet og eksplodere, komme ud af kontrol.

Det er til inspiration, til at se lidt indad og reflektere lidt over hvad du selv gør, når du møder konflikter. Tænk lidt over, hvad du selv bidrager med.

Det er altid lettere, at se hvad andre gør galt. Måske er der et sted, hvor du kan se, du kan gøre tingene anderledes, og få en bedre dialog.


TRIN 1. Det kan handle om en uoverenstemmelse. Eks moren synes der skal ryddes op, barnet synes det ikke. Konflikter på dette trin drejer sig om sagen, ikke om personen. 


TRIN 2. Personificering. Her inddrager vi personen og konflikten bliver ubehagelig. Vi holder os ikke længere til den konkrete sag. ” Du er en møgforkælet unge”. Vi inddrager hele barnet, og moren optrapper konflikten.


TRIN 3. Problemet vokser inddragelse af andre forhold. ”Du hjælper heller aldrig til herhjemme, og din søster er ikke bedre”. Gamle sager, andre personer, andre konflikter. Og hvorfor laver du altid lektier lige før sengetid. Eller gamle sager, sådan var det også dengang vi skulle på ferie.


TRIN 4. Samtalen opgives. Det er nu de døves dialog. Kropssproget bliver brugt til at vise vrede med. Moren rydder nu op med hektiske bevægelser og smækker med døren, ser sur ud og taler i enstavelsesord. 


TRIN 5. Fjendebilledernes trin. Her beklager moren sig til faren eller de andre søskende. Hun fortæller hvor vanskelig  og hvor umulig han er.


TRIN 6. Der råbes, grædes, og smækkes med døre. Konflikten er helt åbenlys, og de store følelser kommer tydeligt frem. 


SIDSTE TRIN. Polarisering. Man går hver til sit. Man lukker sig inde bag en dør, tager sit tøj og går, eller gemmer sig.


Jo længere man kommer op af trappen, jo sværere er det at møde og komme hinanden nærmere. Konflikten låser sig fast, måske bliver den lagt i bunken, for konflikter der ikke synes at kunne løses. Så ligger den der indtil falder ud og kommer i spil i en ny konflikt.

Jo lavere trin, jo nemmere at løse konflikten. Fordi så er konflikten ikke personlig. Personer og sag er skilt ad. Så snart du siger DU ER…. Så er du med til at optrappe konflikten.

De bedste intensioner og bidragelse til at stoppe konflikter, mens det er muligt, der, hvor vi stadig er lydhør overfor hinanden. Så de kan løses!

Kh Heidi

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!