Amazonico monkey-001X400

kaerlighed_100x100.jpg

Stress og Angst 


Det er samme mekanisme i kroppen der sikrer vores overlevelse. Det er vigtigt at tage sin stress alvorligt, fordi ubehandlet stress udløser over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser.

Ordet stress kommer af latin, og betyder "at stringere" - at stramme til eller at snøre til. Det er sådan mange mennesker oplever stress, og også sådan det opleves at få et angstanfald. Det strammer til og pladsen indeni bliver lille sammen med symptomer som hovedpine, forhøjet puls, forhøjet blodtryk, søvnforstyrrelser, kort lunte, følelsesmæssige svingninger og muskelspændinger, manglende fokus, hukommelsessvigt, øget svedproduktion, rysten, ubehag og ulyst. Vægttab eller stigning. Du kan opleve, du spiser dårligere, drikker mere kaffe, ryger mere, spiser mere sukker. Du hopper på pumperne. Du har brug for stimulanser for at klare hverdagen. Men det fortsætter bare, og du kommer ind i en spiral, som er svær at træde ud af igen. Symptomerne bliver værre, Denne følelsesmæssig tilstand, kan give udslag som angst, vrede og depression.

Når du får stress, er der ofte en længere periode hvor du har overhørt eller ignoreret signalerne fra din krop af forskellige årsager. Måske skal du bare lige....og så det næste, og så kan jeg slappe af. Det sker bare ikke.

Stress kan defineres som en belastningstilstand, der afhænger til dels af den ydre påvirkning og belastning, samt vores egen evne til at håndtere og handle i pressede situationer. 

Stress kan ramme alle, også selvom vi ikke tror det sker for os. Langvarige belastninger giver stress, og kan være livstruende, derfor er det vigtigt at stoppe op og søge hjælp, når du eller dine nærmeste opdager det. Vi skal og kan ikke klare det hele selv. 

Kortvarig stress styrker os og gør os skarpere. Lidt stress er sundt hver dag. Den fede følelse der udløses når vi når de mål vi har sat. Bagefter skal kroppen ro hjernen restituere, så er den klar igen.

Langvarig stress kan udløse et stresskollaps, hvor du går helt ned med flaget, og har svært ved at komme ud af sengen. Du er total udmattet og har mistet overblikket, og det hele virker kaotisk. Du har det mildest talt rigtigt skidt i din krop, du er svimmel, og er bange for om du kan dø af det her. Dette stressstadie kræver du taler med din læge og bliver sygemeldt og  får hjælp.

Begrebsafklaring om stress er sundt. Stress smitter ikke, men vi kan let tale stressen op i grupper. Vi smider om os med ordet stress. Så er du stresset, presset, har du travlt, eller er det bare noget du siger?

Vi kan føle os stressede uden at være det...måske er der bare mange opgaver, som trænger til lidt prioritering. Eller tag en snak med en god ven, det løsner og ventilerer og pludselig føles det hele lettere. Tal med andre om din stress, det er vigtigt. Vi har i dag en stresskultur, hvor vi tror, det er normalt at være stresset, vi skal faktisk helst have gang i en masse, det er udtryk for succes. Men er det det! Og gør det os gladere og lykkeligere.

Når vi tager vores personlige lederskab hjem, kan vi fokuserer på det vi kan og vil gøre noget ved. Det vil give dig en følelse af at have friheden til at vælge til og fra, og arbejde med ansvaret for dit liv. Vi har Ansvaret for os selv, og det kan ikke lægges i andres hænder. Her er et fundament vi kan arbejde udfra, hvor vi ikke bliver stresset. Vi er tit nødt til at kigge på de mønstre, vi har med os i forhold til stress. Nogle har stress med fra barndommen, måske er du også født ind i en stresset familie. Så bliver det helt normalt at være i stress. Det er stadig ikke optimalt....:-)

Hvad ville det give dig at komme af med din stress?

Hvordan ville du leve dit liv hvis du ikke var stresset?

Har du erfaringer med ikke at være stresset?

Hvilke ressourcer har du til at holde dig stressfri som har virket før? 


En lille sød video om stress Managing Stress

læs mere om stress hos Stressambasadøren hvor jeg også er tilknyttet som stressbehandler, de opdaterer hele tiden den nyeste viden om stress.


kaerlighed_100x100.jpg

Angst og frygt er først og fremmest helt almindelig følelser som glæde, vrede og tristhed.

Vi deler op og skelner mellem angst, frygt og fobier.

Jeg skriver og deler al den viden, jeg selv har samlet op og forstået omkring angst gennem min egen rejse ud af angst. 

Jeg håber, du kan blive klogere på dig selv. Tag det du kan bruge til noget, det der giver mening for dig lige nu. Der er meget viden at hente omkring dig selv, hvis du tør vende ansigtet mod din angst. Den er ikke det du tror den er. Den er alt det, du ikke tror du er. Den er nøglen til at blive hel.


kaerlighed_100x100.jpg

Frygt

Er kendetegnet ved en klar og realistisk vurdering af en foreliggende fare, altså der hvor vi kan tænke rationelt. Er det vi har gang i klogt eller farligt.

Frygt nedarves fra generation til generation. Man har lavet forsøg med rotter, der blev udsat for stød hver gang de duftede til rosenduft. Så avlede disse rotter unger, som igen fik unger. Disse unger reagerede med frygt, når de duftede til samme rosenduft. Det giver mening, at vi kan videregive viden generationer imellem, ellers ville vi skulle starte forfra igen og igen.

Så frygt er et gammel overlevelsesinstinkt, der sikrer artens overlevelse. Vores krop reagerer som hvis vi stod overfor en løve, og her er det hensigtsmæssigt at kunne løbe, kæmpe eller spille død. Det er derfor hjertet banker hurtigt og blodet løber til dine muskler, så du kan være klar. 


kaerlighed_100x100.jpg

Fobier

Hver fjerde dansker lider af én eller flere fobier. Fobier har en begrænsende indflydelse på visse dele af dit liv, men du kan måske sagtens få dit liv til at fungere alligevel. Du kan godt undgå visse situationer, som at flyve, tage elevatoren eller undgå højder.

Fobier defineres ved, at frygten er ude af proportioner med den reelle fare. Man kan kategorisere en fobi som en angst for noget vi kan definere. Her ved vi hvad vi føler angst overfor.

Eks. På Enkeltfobier du kan have:

  • Højdeskræk
  • Klaustrofobi
  • Tandlægeskræk
  • Flyskræk
  • Araknofobi
  • Angst for nåle
  • Eksamensangst
  • Dødsangst
  • Sygdomsangst
  • Agorafobi, angst for åbne pladser
  • Socialfobi, angst for at være sammen med andre mennesker
  • OCD Tvangshandlinger
  • Angst når man er alene m.m.

Tankefeltterapi kan afhjælpe fobier. TFT fjerner den irrationelle angst men efterlader den naturlige skræk tilbage. Vi kan ikke fjerne vores instinkter, de passer stadig på os. Det er vigtigt at pointere.


kaerlighed_100x100.jpg

Angst

Tilstanden Angst er mere uhåndgribelig, hvor vi er bange for noget, vi ikke ved hvad er. Det er lidt som trolden, der kommer op af æsken. Vi føler ikke vi kan styre den, fordi vi ikke forstår den stærke mekanisme der kommer ukontrolleret i os. det kan virkelig føles som kontroltab og som om du har mistet styringen over dit liv. Vores tanker kan udløse angsten, eller dine sanser som genkender følelser, dufte, smag, noget du hører eller ser. måske klemmer det, eller spænder i kroppen og du bliver straks bange for det er farligt. Dit er fordi dit nervesystem er på vagt. amygdala ( en lille kirtel i hjernen) forsøger at passe godt på dig. Men det der ikke er farligt bliver aflæst som fare. 

Angst skal mødes med kontakt, og små steps ad gangen. På denne måde lægger dit nervesystem sig igen.

Grundfølelsen angst er naturlig og ikke farlig, men fordi et panikanfald føles så voldsomt, bliver vi bange for følelsen. Jo mere vi så undertrykker den, jo farligere føles den. Det er den frygt vi skaber for den, der vokser sig større og større, og får mere og mere magt. 

Indenfor Meta sundhed definerer vi angst som en dobbeltsidig konstellation, to traumer er aktive på samme tid, og holder hinanden i spil. Det ene traume handler om magtesløshed/ hjælpeløshed og det andet handler om en frontal frygt konflikt. Når begge traumer er aktive reagerer kroppen med en bestemt adfærd.

  • Angst kan være udløst af en voldsom stressbelastnings reaktion. 
  • Angst kan udløses af fortrængte tidligere minder og traumer.
  • Angst kan udløses af forestillinger og tanker om overdrevne truende situationer/Katastrofetanker.
  • Nogle Angsttilstande kan i svære tilfælde kræve psykiatrisk hjælp, så her anbefaler jeg at du taler med din læge. Det kan være nødvendigt at medicinere i kortvarige eller længerevarende perioder.

kaerlighed_100x100.jpg

Panikangst og generaliseret angst

Der skelnes mellem panikangst og generaliseret angst.

  • Generaliseret angst så er du bange hele tiden, det er en mere bekymrings -og forventningsangst om farer ud i fremtiden. Du oplever måske hele tiden uro i kroppen, især i solarplexus området, eller spændinger i kroppen.
  • Panikangst er en intens pludselig opstået angst, som en refleks, en alarmreaktion der er gået i gang på en øjeblikkelig fare, der gør kroppen klar til kamp eller flugt, der er bare ingen fare. Her overvældes man af ubehagelige psykiske og kropslige symptomer i en grad, at man oplever, at miste kontrollen.

kaerlighed_100x100.jpg

Let Angst

 

Let angst er naturlig og hensigtsmæssig følelse, fordi den bevirker, at vi præsterer bedre, og får os op på dupperne. Vi bliver skarpe i hjernen. Det kan være ved en jobsamtale eller eksamenssituation. Den første date, det første kys osv.

Eller hvis du har prøvet at køre galt. Angsten skærper al din opmærksomhed i øjeblikket, og sikrer dig den bedst mulige reaktion og overlevelse. Dine almindelige hverdagstanker er blæst bort og handler kun om dette nu og din overlevelse. Hvis du først skulle overveje, hvad der var bedst at gøre, var du måske død.

I nogle tilfælde, er angsten også påmindelse om, der er noget i dit liv, der er i ubalance, som du skal reagere på, for at komme til at leve et mere meningsfuldt liv, måske ud fra dit eget afsæt og værdier. Hvis du har gået meget på kompromis. Hvis der er ubalancer i den måde du ønsker at leve dit liv, og den måde du faktisk lever dit liv. Det kan være godt at tune ind i din work-Life balance.

kaerlighed_100x100.jpg

Stærk Angst


Al for stærk angst er invaliderende og livsbegrænsende. Så kommer vi ikke til jobsamtalen, eller eksamen går dårligt, og daten afviser os. Og vi overdynger os selv med skyld og fordømmelse. Det bliver ikke lettere næste gang. Angst kan blive så stor, at den bliver den styrende kraft i dit liv. Alt dette kan vi arbejde med, for at bryde den dårlige cirkel. Se mere TFT / TBT


kaerlighed_100x100.jpg

Angst for angsten

 

Angst for angsten er næsten uungåelig. Når du først har oplevet stærk angst en gang, vil din krop og sind kæmpe og gøre alt for, ikke at opleve det igen. Det er her angsten kan sprede sig som ringe, og komme til at begrænse dit liv sådan grad, at det bliver invaliderende for dig.

Vi er født med en iboende forvarsmekanisme fra gammel tid, hvor vi var vant til, at løbe fra tigeren, derfor vil vi instinktivt automatisk kigge efter en fare i vores ydre verden. Jeg vil fortælle dig noget, der tog mig lang tid, at forstå. Det er ikke situationen du er bange for, det er følelsen af angst, du gerne vil undgå.

Du prøver stadig at undgå og bekæmpe faren i din ydre verden. Du er i kamp med en indre del i dig selv. Det hele foregår inde i dig.

Samtidig med din ydre verden bliver mindre, bliver pladsen inde i dig også mindre.

Når kampen stopper i dig, kan du bedre hjælpe dig selv med at møde alle slags følelser. Måske er dine følelser generelt ikke noget der har været plads til. Angst er også beskrevet som undertrykte følelser. 

Vi arbejder med din reaktion i forskellige situationer, så du kan åbne for din forståelse. Se mere TFT / TBT


kaerlighed_100x100.jpg

Social fobi/ agorafobi


Når du har angst, kan det føles meget skamfyldt, og du kan måske synes det er pinligt, så du bliver bange for, at andre kan se det på dig, og at få angst i offentlige situationer. Det er ikke din ydre situation, der er problemet, selvom det føles sådan, men angsten i sig selv. Angst, og angsten for angsten, og angst for at få angst, når andre ser det, holder hinanden i spil. Når vi tager os af angsten, kan vi bryde spiralen.


Fysiske symptomer på angst

  • Svimmelhed
  • Uvirkelighedsfornemmelse
  • Svedige håndflader eller over hele kroppen
  • Hjertebanken, høj puls
  • Det strammer og føles som hvis du havde en bluse på, der sad for stramt
  • Tørhed i mund
  • Smerter og trykken for bryst
  • Svært ved at trække vejret
  • Kvalme og indre rysten eller uro
  • Synsforstyrrelser
  • Følelsesløshed eller snurrende fornemmelser

Andre symptomer

  • Forkerthedsfølelse
  • Bange for at besvime
  • Bange for at miste kontrollen og blive sindssyg
  • skræmmende negative tanker
  • Bange for at forsvinde væk
  • Bange for ikke at eksistere
  • Skam og pinlighed
  • Ensomhed med sin angst
  • Fastlåsthed


kaerlighed_100x100.jpg

PTSD

PTSD er en tilstand hvor angsten er invaliderende i en sådan grad, at du har svært ved at leve et almindeligt liv. Dit nervesystem er så belastet af traumer, at det styrer din hverdag.

Du kan have været vidne til krigshandlinger, tortur, voldtægt, livstruende hændelser, alvorlige ulykker, store traumer i barndommen.

Mange bebrejder sig selv og føler skyld i denne tilstand, for ikke at have gjort tilstrækkeligt. Ved PTSD gennemlever vi de samme traumer igen og igen, og kan ikke slippe hændelserne.

Tankefeltterapi kan afhjælpe nogle gener i mindre og større grad, men det er vigtigt at få hjælp også af din læge, for at sikre sig den rigtige diagnose, så du kan få den rigtige hjælp.med denne tilstand. Her er tankefeltterapien komplementært med medicin.

Produkter til dig

 

Hjælp til selvhjælp

1:1 behandling